Огляди

Samsung M8 Smart Monitor: огляд

Samsung описує 32-дюймовий дисплей M8 (повна назва: Samsung M80B), розглянутий тут, як "розумний монітор". Це гібридний 4K-дисплей (зі знімною веб-камерою), який можна підключити до персонального комп'ютера. Але він повністю автономний для потокового відтворення фільмів, телепередач та інших розваг при підключенні до Інтернету, завдяки операційній системі Tizen smart TV від Samsung.

Зміст

  • 1 Дизайн і набір функцій

  • 2 Пульт дистанційного керування та користувацький інтерфейс

  • 3 Якість зображення і звуку

  • 4 Використання Samsung M8 як комп'ютерного дисплея

Samsung M8 Smart Monitor: огляд

У ньому відсутні кілька речей, які ви очікуєте знайти в “розумному” телевізорі: 

  1. Дротове підключення до мережі Ethernet (дротові з’єднання безпечніші, а цей телевізор підтримує тільки Wi-Fi).
  2. Немає ефірного ТВ-тюнера.
  3. Якщо ви хочете доповнити його аудіо характеристики зовнішніми динаміками, вам доведеться покладатися на Bluetooth – тут немає дротових аудіо виходів. 
  4. З огляду на те, що частота оновлення монітора обмежена 60 Гц, він не буде представляти великого інтересу для хардкорних консольних або ПК-геймерів. 
  5. Можливо, менш важливим є відсутність кріплення VESA, тому ви не зможете повісити його на стіну. 
  6. Також немає можливості перевернути дисплей у портретний режим.

Дизайн і набір функцій

Samsung M8 нагадує нові барвисті iMac від Apple, аж до регульованої за висотою підставки. Він також випускається в схожих відтінках. Мій тестовий пристрій був блідо-зеленим, але також доступні блакитний, рожевий і сріблястий кольори. 

Якщо ви хочете використовувати M8 з комп’ютером, програвачем Blu-ray або іншим джерелом відеосигналу, Samsung завбачливо поклав до комплекту кабель, який вам знадобиться: Він має роз’єм micro-HDMI на одному кінці (для під’єднання до монітора) і повнорозмірний роз’єм HDMI на іншому для під’єднання до джерела сигналу, а у вас, напевно, немає такого у ящику з кабелями. M8 також оснащений концентратором USB-C і другим портом USB-C.

Samsung включає веб-камеру 1080p з кутом огляду 85 градусів. Вона кріпиться на магнітах до задньої сторони дисплея у верхній частині. Для забезпечення конфіденційності передбачена магнітна кришка об’єктива, але вона не надійно кріпиться, тому я б рекомендував не знімати цю кришку, коли ви не використовуєте камеру.

Також на задньому боці розташована кнопка живлення/пульт керування, який дає змогу вимикати і вмикати пристрій і переміщатися користувацьким інтерфейсом, якщо ви загубите пульт або забудете його зарядити. На передньому нижньому правому боці ви знайдете невелику панель із мікрофоном, перемикачем увімкнення/вимкнення мікрофона і датчиком дистанційного керування.

Samsung M8 оснащений адаптером Wi-Fi 5 (802.11ac) для підключення до мережі та радіо Bluetooth 4.2. Обидві ці функції більш ніж достатні для ролі M8 у потоковому мовленні, яке не споживає так багато пропускної здатності, як ви можете подумати. При цьому Wi-Fi 6e (802.11ax) і Bluetooth 5.3 є найсучаснішими версіями цих стандартів.

А ось і серйозний мінус: відсутність ефірного ТВ-тюнера. Представники Samsung швидко зазначають, що M8 – це не телевізор, але я маю запитати: навіщо було упускати цю функцію? В ефірі є маса безкоштовного контенту, особливо спортивного.

 

Пульт дистанційного керування та користувацький інтерфейс

Пульт дистанційного керування та користувацький інтерфейс

Спочатку хороші новини. Пульт дистанційного керування і користувацький інтерфейс монітора дуже чуйні. Після постійних затримок з моїм недорогим телевізором TCL Roku TV миттєвий відгук був дуже приємний. Мені також подобається, що пульт можна заряджати через USB-C. Крім того, кнопки/важелі управління гучністю і каналами продумані до дрібниць. (Натисніть, щоб вимкнути звук, натисніть вгору, щоб збільшити гучність, натисніть вниз, щоб зменшити її).

Ще одна функція, яка мені сподобалася, – операційна система визначає, коли під’єднано нове обладнання (у цьому випадку комп’ютер і програвач Blu-ray), і автоматично перемикає дисплей на це джерело. Потім ви можете додати ці виявлені пристрої до сітки додатків/пристроїв, що дещо згладжує відсутність кнопки введення.

Тепер про погане: користувацький інтерфейс Tizen OS від Samsung, незважаючи на свою привабливість, став ще менш ефективним, ніж торік, – тепер є два основних меню, в які потрібно зануритися, щоб дістатися до налаштувань.

Ось що потрібно зробити Samsung:

  1. Додати кнопки налаштувань і введення на пульт ДУ.
  2. Меню налаштувань і введення не повинно переривати відтворений контент. Наразі це не працює.
  3. Використовувати регулятор перемикання каналів для інших функцій і краще використовуйте верхню і нижню частини круглої кнопки-гойдалки.
  4. Запропонувати одне головне меню, а не те, яке відкриває ще одне.
  5. Не використовувати підменю для налаштувань, які можна змінити безпосередньо.

Незважаючи на мінімалізм і привабливий зовнішній вигляд, відсутність кнопок налаштування або введення робить використання M8 Smart Monitor менш ефективним, ніж має бути.

Пульт дистанційного керування Samsung привабливо мінімалістичний – за винятком зайвих кнопок швидкого доступу до Disney, Netflix, Amazon і кураторського контенту Samsung (перші три не приносять користі, якщо ви не підписані на ці сервіси, і їх не можна запрограмувати на щось більш корисне). Пульт також підтримує голосові команди для Bixby від Samsung, а також Alexa від Amazon. Це дасть вам змогу уникнути деяких натискань.

Якість зображення і звуку

Монітор Samsung M8 Smart Monitor підтримує HDR10+, поліпшену версію протоколу HDR10 з високим динамічним діапазоном, який включає динамічні метадані, як Dolby Vision. 

Якість зображення і звуку

Як телевізор – вибачте, розумний монітор – M8 видає дуже гарне зображення, враховуючи його ціну. Контрастність хороша, пікова яскравість справляється зі своїм завданням, а кольори досить точні. Однак, звикнувши до QLED-телевізорів Samsung, вам може не вистачати точності передачі кольору, яку забезпечують квантові точки. Покриття дисплея матове, тому проблем з відблисками теж немає.

Однорідність екрана також досить хороша, хоча при близькому розгляді, як на комп’ютерному моніторі, ви помітите деякі відхилення в кутах просто через їхню віддаленість від точки фокусування. Мерехтіння і муар під час детальної зйомки були мінімальними, і загалом M8 показала хороші результати.

Мені довелося зменшити деякі з численних налаштувань контрастності Samsung. За їхніх значень за замовчуванням відео іноді набувало того самого старого аспекту “кадр у кадрі”, так званого “ефекту мильної опери”. Цим страждає більшість телевізорів Samsung. Після налаштування у мене не було жодних серйозних претензій до зображення M8 під час потокового передавання фільмів з мого NAS-накопичувача або через сервіси.

Інша проблема, пов’язана з частотою оновлення дисплея 60 Гц, проявляється в сценах дії: згладжування рухів не найкраще, що є у Samsung. Це не критично, але додаткові кадри на секунду дійсно допомагають у таких випадках.

Використання Samsung M8 як комп'ютерного дисплея

Усе, що менше, ніж дисплеї Retina, що поставляються з комп’ютерами Mac, або Ultrafine від LG – обидва дисплеї мають роздільну здатність від 200 до 220 DPI – мене не вражає.

Хоча M8 не дотягує до цих стандартів, пропонуючи 140 DPI, це один із найкращих дисплеїв, які я бачив. Дисплеї Retina від Apple і Ultrafine від LG втискують більше пікселів у менші розміри, але 3840 x 2160 пікселів M8, розподілених на 32 дюйми, мене цілком влаштували. Монітор Samsung M8 Smart Monitor має дуже тонкий профіль, але відсутність кріплення VESA означає, що якщо вам не подобається ця підставка, ви залишитеся в скрутному становищі.

Найбільша проблема під час використання Samsung M8 Smart Monitor з комп’ютером – це його відносно великий фізичний розмір. Вам сподобається, якщо ви любите великі монітори, але він займає багато місця на столі, і вам, швидше за все, доведеться встановити його далі, ніж, скажімо, 24-дюймовий.

Як можна здогадатися з його надтонкого профілю, звук із динаміків M8 придатний для роботи. Середні частоти досить добре виражені, щоб відтворювати чіткі діалоги, але про баси говорити не доводиться. У високих частотах також немає ніякого блиску. Samsung робить гідну роботу із затримкою BT, компенсуючи (в основному) затримку. З мого досвіду роботи з телевізорами компанії, вам може знадобитися перезавантаження, принаймні, один раз після підключення нової пари навушників або колонок, перш ніж затримка знизиться до прийнятного рівня.

M8 Smart Display – це дуже хороший комп’ютерний дисплей із великим екраном, який також є платформою для потокового мовлення. Я не вважаю відсутність точки кріплення VESA, дротового під’єднання Ethernet, тюнера OTA TV і аудіовиходів особливо мудрим рішенням з боку Samsung, але користувачів, які ведуть виключно потоковий спосіб життя, це, ймовірно, не хвилює. Якщо цей дисплей відповідає вашому звичному способу використання, то це хороший продукт за хорошою ціною.