Поради

iPhone 14 або iPhone 14 Pro: що вибрати

Після щорічного оновлення компанією Apple своєї всепереможної лінійки смартфонів, з'явилося чотири нових iPhone: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max. Якщо ви намагаєтеся вибрати між однаковими за розмірами iPhone 14 і iPhone 14 Pro, ми допоможемо вам вирішити, чи варто витрачати додаткові кошти на "професійний" iPhone, чи вам підійде дешевший стандартний iPhone. Ось наш посібник з основних відмінностей, щоб ви знали, чи варто перейти на Pro.

Зміст

  • 1 Дисплей

  • 2 Процесор

  • 3 Камери

  • 4 Час роботи акумулятора

  • 5 Який з них варто купити?

iPhone 14 або iPhone 14 Pro: що вибрати

Дисплей

І iPhone 14, і iPhone 14 Pro оснащуються 6,1- або 6,7-дюймовими OLED-дисплеями Super Retina XDR, хоча моделі Pro отримують більш енергоефективні та керовані LTPO-версії. Однак для цього покоління є й інші великі відмінності. Як і в iPhone 13, функція ProMotion є тільки в моделях Pro – вона дозволяє змінювати частоту оновлення до 120 Гц. Стандартні моделі завжди працюють на частоті 60 Гц.

У зв’язку з цією технологією екрана, Apple також представила дисплей Always-On в iPhone 14 Pro, щоб ви могли бачити вхідні сповіщення, час та інші віджети без необхідності будити телефон. Щоб ці повідомлення не виснажували батарею, Apple використовує функцію ProMotion для зниження частоти оновлення до низького рівня, який споживає менше енергії. Таким чином, функція Always on призначена тільки для iPhone 14 Pro (і Pro Max).

Мабуть, найбільша зміна стосується “вирізу”. На iPhone 14 ви маєте стандартний чорний блок з камерами і датчиками, який був характерний для iPhone вже багато років, але iPhone 14 Pro оснащений новим динамічним островом. Як випливає з назви, він відокремлює виріз від краю дисплея і створює острів у формі таблетки у верхній частині екрана. Apple додала до цього розумний дизайн, щоб форма змінювалася для розміщення різних сповіщень, швидких елементів управління для додатків, які працюють у фоновому режимі, або просто включалася в системні повідомлення, маскуючи при цьому той факт, що вирізи для камери взагалі є.

Очевидно, що “виріз”, як і раніше, буде видно під час перегляду фільмів або іншого відеоконтенту на iPhone 14 Pro, але він набагато менший, ніж раніше, і у всіх інших випадках він стає корисною функцією, а не потворною перешкодою.

Що стосується яскравості, то при звичайному використанні яскравість iPhone 14 досягає 800 ніт, а при перегляді HDR-контенту – 1 200 ніт. Моделі Pro перевершують цей показник з відповідними значеннями 1 000 і 1 600 ніт, а при яскравому освітленні на вулиці яскравість може досягати 2 000 ніт. Крім того, обидві моделі можуть похвалитися контрастністю 2 000 000:1, True Tone, Wide color (P3), Haptic Touch і схожою роздільною здатністю 460 ppi. Якщо 6,1-дюймовий екран недостатньо великий, то користувачі Pro можуть вибрати 6,7-дюймову версію – iPhone 14 Pro Max. Цього року користувачі стандартних iPhone отримують таку ж можливість завдяки випуску iPhone 14 Plus. По суті, це той самий телефон, тільки більшого розміру.

Процесор

Хоча здається, що iPhone 14 оснащений тим же чіпом, що і його попередник, iPhone 13, це не зовсім так. Замість цього Apple вирішила використати злегка підправлену версію A15, яка з’явилася в пристроях iPhone 13 Pro. Він має п’ять ядер GPU замість чотирьох, що забезпечує значно кращу графічну продуктивність.

Моделі iPhone 14 Pro оснащені новим чипом A16. Він має аналогічний шестиядерний CPU, п’ятиядерний GPU та 16-ядерний нейронний рушій, але виготовлений за 4-нм технологічним процесом, що підвищує енергоефективність і дає змогу чипу працювати трохи швидше. У ньому також використовується пам’ять LPDDR5 замість LPDDR4x, що забезпечує на 50% більшу пропускну здатність пам’яті. Процесор сигналів зображення і рушій дисплея – нові, що дає змогу використовувати завжди ввімкнений дисплей і нові можливості камери в моделях Pro. З точки зору продуктивності, можна очікувати, що моделі iPhone 14 Pro будуть трохи швидшими за стандартний iPhone 14 – приблизно на 10% або близько того.

Процесор

Камери

Системи камер отримали гідну модернізацію у всіх моделях iPhone 14. У стандартних моделях ви знайдете нову основну камеру 12 МП ƒ/1.5 і ультраширококутну камеру з діафрагмою 2,4, тоді як Моделі Pro тепер можуть похвалитися 48-Мп камерою з діафрагмою ƒ/1,78 на основній камері, що є серйозним оновленням порівняно зі стандартною 12-Мп камерою, яку використовували досі. Датчик на 65% більший, ніж в iPhone 13 Pro. Він робить знімки з роздільною здатністю 12 МП, об’єднуючи чотири пікселі в один, але в режимі ProRAW можна робити знімки з роздільною здатністю 48 МП. Він також дає змогу використовувати новий режим 2x телефото на додаток до режиму 3x, який забезпечує окрема телефото камера (діафрагма ƒ/2,8). 12-Мп камера f/2.2 Ultra Wide має більший сенсор, який також захоплює більше світла. Макрозйомка та відео залишаються ексклюзивною функцією моделі Pro.

Модель Pro також пропонує оптичну стабілізацію зображення другого покоління зі зрушенням датчика, оптичний зум 0,5x, 1x, 2x, 3x і спалах Adaptive True Tone – усі ці функції перевершують стандартний iPhone. Тільки iPhone 14 Pro пропонує нічний режим “Портрет”, макрозйомку і можливості ProRAW.

В iPhone 14 і 14 Pro використовується новий конвеєр обробки зображень, який Apple називає “Photonic Engine”, що об’єднує нестиснені зображення для створення найкращого кінцевого складеного зображення, особливо за слабкого освітлення. Кінематографічний режим отримав оновлення з 1080p/30 кадрів за секунду на iPhone 13 до 4K/30 кадрів за секунду на iPhone 14. Крім того, на обох телефонах з’явився новий режим Action Mode, який використовує передові методи стабілізації, щоб відео виглядало плавним, навіть якщо ви біжите під час запису.

Фронтальні камери “selfie” на iPhone 14 і iPhone 14 Pro, як і раніше, 12 Мп, але з ширшою діафрагмою ƒ/1,9 і автофокусом, що покращує якість селфі та відеодзвінків. iPhone 14 має великий набір можливостей для більшості людей, які хочуть займатися фотографією і відеографією, але в цій області Pro дійсно означає Pro.

Камери

Час роботи акумулятора

Обидва пристрої пропонують те, що Apple називає “часом автономної роботи протягом усього дня”. Згідно зі специфікаціями Apple, iPhone 14 може працювати 20 годин у режимі відтворення відео від одного заряджання, що на одну годину більше, ніж у iPhone 13. iPhone 14 Pro розрахований на 23 години, що також на одну годину більше, ніж у iPhone 13 Pro.

Якщо вам потрібно більше часу автономної роботи, то ви можете звернутися до більших моделей: iPhone 14 Plus розрахований на 26 годин відтворення відео, а iPhone 14 Pro Max – на 29 годин.

Незалежно від того, який телефон ви виберете, ви отримаєте справді чудовий час автономної роботи, але моделі Pro мають бути трохи кращими завдяки просунутішому й енергоефективнішому дисплею та процесору A16.

Який з них варто купити?

iPhone 14 – це дуже потужний смартфон, який володіє найважливішими характеристиками, які потрібні більшості користувачів. У нього чудові камери, потужний процесор, гарний час автономної роботи та безліч “дзвіночків і свистків”, які будуть радувати вас протягом наступних кількох років. Це розумний вибір для більшості з нас, особливо якщо врахувати різницю в $200 між стандартною і Pro моделями з однаковим об’ємом пам’яті. Але якщо вам потрібен передовий кремній, можливо, найпросунутіша система фото- і відеозйомки на всіх смартфонах, не кажучи вже про ProMotion, динамічний острів і Always-On Display, то iPhone 14 Pro – це дійсно вражаючий пристрій.