Техніка

Чутки про iPhone 15: чого варто очікувати

Щороку компанія Apple представляє нову лінійку iPhone, і її презентація є найважливішою подією в календарі Apple. Незважаючи на те, що продажі Mac зростають, а Apple дедалі активніше просуває послуги, продажі iPhone становлять основу заробітку компанії і служать рушійною силою для таких аксесуарів, як Apple Watch і AirPods. Чутки про те, чого очікувати від лінійки iPhone 15 наступного року, вже підігріваються. Ось що ми чули досі, і чого ми очікуємо, виходячи з недавньої історії Apple.

Зміст

  • 1 Дата виходу iPhone 15

  • 2 Ціна iPhone 15

  • 3 iPhone 15 Ultra

  • 4 Дизайн iPhone 15

  • 5 Технічні характеристики та особливості iPhone 15

Чутки про iPhone 15: чого варто очікувати

Дата виходу iPhone 15

Зазвичай Apple представляє нові iPhone у вівторок або середу, приблизно на другому тижні вересня. Тому ми припускаємо, що iPhone 15 буде представлений 12 або 13 вересня 2023 року. Принаймні, деякі моделі, ймовірно, надійдуть у продаж для попереднього замовлення в п’ятницю (15 вересня) і будуть доступні в магазинах наступної п’ятниці (22 вересня).

Ціна iPhone 15

Ми очікуємо, що ціни на iPhone 15 залишаться в основному такими ж, як і на iPhone 14. На моделі iPhone 14 компанія Apple зберегла колишні ціни в США, але через обмінні курси та інфляцію була змушена підняти ціни в багатьох країнах.

Для довідки, ось ціни на лінійку iPhone 14:

  1. iPhone 14: $799
  2. iPhone 14 Plus: $899
  3. iPhone 14 Pro: $999
  4. iPhone 14 Pro Max: $1099

Якщо Apple дійсно перейменує iPhone 15 Pro Max в iPhone 15 Ultra (див. нижче) і наділить його ексклюзивними новими функціями, ми думаємо, що це стане достатнім приводом для підвищення цін на цю модель, можливо, на $100. 

iPhone 15 Ultra

Тепер, коли Apple представила Apple Watch Ultra, ходять чутки, що компанія поширить цей бренд на лінійку iPhone, випустивши iPhone 15 Ultra. На цьому чутки поки вичерпуються. Передбачається, що iPhone 15 Ultra буде брендингом, використовуваним для варіанту “Pro Max”, і матиме якісь нові функції, щоб відрізнити його. Apple вже робила це одного разу з iPhone 12 Pro Max, у якого камера була трохи кращою, ніж у iPhone 12 Pro.

Тому більшість людей очікують, що камера знову стане відмінною рисою нового телефону Ultra, можливо, з кращою телекамерою з перископом (див. нижче). Серед чуток є багато інших ідей про те, як Apple може виділити версію Ultra, наприклад, більш швидка зарядка або більший об’єм пам’яті, але більшість з них не підкріплені жодними доказами. Якщо хочете, це просто список бажань.

Цей гіпотетичний iPhone 15 Ultra можна розглядати як iPhone 15 Pro Max – припускають, що в ньому буде використовуватися той самий процесор, дисплей і дизайн, що і в iPhone 15 Pro.

Дизайн iPhone 15

Незважаючи на те, що Apple зберегла загальний дизайн з часів iPhone 12, чутки говорять про те, що в iPhone 15 можуть відбутися зміни. Ось що ми чуємо про зовнішній вигляд наступного iPhone.

Корпус

iPhone 15 матиме “новий дизайн рамки”. Як пояснює автор витоку, кути задньої грані будуть “закругленими, а не квадратними”, як у iPhone 14. Судячи з представлених нижче зображень, він трохи схожий на оновлену версію iPhone X.

Ми очікуємо побачити ті ж чотири розміри: 6,1-дюймовий і 6,7-дюймовий стандартний iPhone 15, а також 6,1-дюймовий і 6,7-дюймовий iPhone 15 Pro. У деяких чутках стверджується, що в iPhone 15 вперше буде використано титан, чутки про який ми чуємо вже кілька років. Якщо цього разу це правда, то можливо, що він буде використовуватися тільки в iPhone 15 Ultra, як і в Apple Watch Ultra.

Кнопки

Згідно з чутками, Apple може перейти на твердотільні кнопки в моделях iPhone 15 Pro і Ultra, подібно до кнопки Home в iPhone SE. Куо стверджує, що Apple додасть пару тактильних двигунів по обидва боки телефону, щоб імітувати відчуття від натискання кнопки.

USB-C

ЄС вимагає, щоб більшість портативної електроніки, включно з телефонами, стандартизували USB-C для зарядних портів (якщо такі є – гаджети, які заряджаються тільки бездротовим способом, як Apple Watch, не потребують додавання порту USB-C). Apple доведеться з часом перевести кілька продуктів, і замість того, щоб робити спеціальні версії USB-C для Європи, вона, найімовірніше, просто змінить все по всьому світу, як ми нещодавно бачили з iPad 10-го покоління і пультом Siri. Очікується, що всі моделі iPhone 15 будуть поставлятися з портом USB-C.

Нинішні iPhone використовують адаптери живлення USB-C, так що це не зміниться, тільки кабель USB-C для Lightning і порт на самому iPhone. Переваги? Потенційно більш швидка зарядка і більш висока швидкість передачі даних для тих, хто підключає свої iPhone до комп’ютерів Mac або PC.

Динамічний острів

Одна з істотних змін у дисплеї iPhone без Pro полягає в тому, що динамічний острів – виріз камери у формі таблетки, який служить важливим елементом інтерфейсу на iPhone 14 Pro, – з’явиться на всіх моделях iPhone 15. Це означає, що iPhone без Pro матимуть такий самий зовнішній вигляд та інтерфейс.

Зверніть увагу, що це не означає, що iPhone 15 отримає постійно ввімкнений дисплей або ProMotion. Ці функції, за чутками, залишаться виключно в моделях Pro.

Технічні характеристики та особливості iPhone 15

Технічні характеристики та особливості iPhone 15

Apple тестує безліч нових технологій від безлічі постачальників, і з часом невеликі витоки іноді дають нам уявлення про те, що з’явиться в наступному iPhone. Ці витоки іноді помилкові, часто неправильно зрозумілі і, як правило, упускають програмні інновації, які супроводжують нове обладнання (як, наприклад, у випадку з Dynamic Island, де ми почули тільки про виріз “таблетка і отвір”, але не про те, як Apple збирається його використовувати).

Ось що ми наразі очікуємо знайти всередині лінійки iPhone 15.

Об’єктив камери перископа

Чутки стверджують, що Apple працює над створенням “перископного об’єктива”, який забезпечить більш далекий оптичний зум. Це та сама технологія, яка дозволяє Samsung Galaxy S22 Ultra досягти такого великого діапазону зуму. Останнім часом ця чутка не набула широкого поширення, але востаннє припускалося, що це може бути ексклюзивною функцією iPhone 15 Pro Max. Неясно, чи вимагатиме це іншого розташування або розміру матриці камери, хоча камери S22 Ultra набагато більші, ніж у інших моделей.

В іншому, як і щороку, в iPhone 15 напевно будуть оновлені камери. Між фронтальною камерою і трьома задніми камерами, ви можете бути впевнені, що принаймні одна з них отримає покращений сенсор або об’єктив. Єдиний конкретний слух про камери наразі полягає в тому, що iPhone 15 Pro Max може мати перископну телекамеру, що дає оптичний зум, ймовірно, десь у діапазоні від 5x до 10x.

Процесор A17

Наступна велика технологія виробництва процесорів від TSMC (компанії, яка виробляє більшість чіпів Apple) ще не була готова для A16. Ми вважаємо, що A17, найімовірніше, стане одним із перших масових чипів, що використовують 3-нм техпроцес, який дасть змогу збільшити кількість транзисторів на тій самій площі, що дасть змогу Apple вмістити більше функцій і підвищити продуктивність.

У лінійці iPhone 14 компанія Apple зарезервувала новий A16 для моделей Pro і знову використовувала A15 у моделях без Pro. Ми вважаємо, що ця тенденція збережеться і в 2023 році: у стандартному iPhone 15 буде використовуватися процесор A16, а в iPhone 15 Pro – новий A17.

Пам’ять

Після того як в iPhone 14 Pro було встановлено 6 ГБ оперативної пам’яті, як і в iPhone 13 Pro, Trendforce повідомляє, що моделі iPhone 15 Pro/Ultra отримають 8 ГБ оперативної пам’яті. Очікується, що моделі, які не належать до Pro, матимуть ті самі 6 ГБ оперативної пам’яті, що й цього року.

Модем 5G від Apple

Apple вже кілька років працює над власним стільниковим модемом, придбавши в 2019 році підрозділ Intel з виробництва модемів за $1 млрд. Хоча спочатку ходили чутки, що Apple може підготувати конкурентоспроможний стільниковий модем з підтримкою 5G до виходу iPhone 15, останні чутки говорять про те, що цього не станеться. Ще в травні Мінг-Чі Куо повідомив, що розробка модему зайшла в глухий кут, а Марк Гурман у листопаді повідомив, що Qualcomm, як очікується, надасть “більшість нових модемів” для iPhone 15. Замість цього нам слід очікувати інший модем Qualcomm Snapdragon, швидше за все, Snapdragon X70.