Техніка

Топ-5 ноутбуків із найтривалішим часом автономної роботи

Найкращі ноутбуки за часом автономної роботи досить потужні, щоб справлятися з повсякденними завданнями, і досить енергоефективні, щоб не розрядитися несподівано. Усі цінують час автономної роботи портативного ПК, але знайти ноутбуки з найкращим часом автономної роботи непросто, оскільки не тільки кожна модель відрізняється від іншої, а й те, що і як ви робите на ноутбуці, дуже впливає на те, як довго він пропрацює до того, як його потрібно буде під'єднати до мережі. Гірше того, багато виробників ноутбуків називають занадто хороші, щоб бути правдивими, оцінки часу автономної роботи своїх продуктів, які рідко витримують реальне використання.

Зміст

  • 1 MacBook Pro 13-дюймовий (M2, 2022)

  • 2 MacBook Pro 2021 (16 дюймів)

  • 3 Asus Zenbook 13 OLED

  • 4 MacBook Air с M1

  • 5 Lenovo Chromebook Duet

  • 6 Як вибрати відповідний ноутбук з тривалим терміном служби?

Топ-5 ноутбуків із найтривалішим часом автономної роботи

MacBook Pro 13-дюймовий (M2, 2022)

Переваги:

  1. Блискуче швидка продуктивність
  2. Приголомшливий час автономної роботи
  3. Чіткий, яскравий дисплей
  4. Зручна клавіатура

Недоліки:

  1. Старий дизайн
  2. 720p веб-камера
  3. Обмежена кількість портів

13-дюймовий MacBook Pro 2022 (від $1 299) – це перший ноутбук Apple з процесором M2, який з’явився на ринку. Хоча дизайн не змінився, Apple обіцяє великий стрибок у продуктивності, чи то редагування фотографій і відео, чи то одночасна робота з кількома додатками. Але найголовніше для наших цілей, чип M2 допоміг ноутбуку досягти неймовірних 18 годин у тесті батареї.

І, судячи з інших результатів тестування, чип M2 є досить потужним, пропонуючи продуктивність, яка знищує більшість конкуруючих ноутбуків з Windows. M2 також значно перевершує чип M1 у різних бенчмарках. 

Однак, незважаючи на те, що цей ноутбук оснащений новим кремнієм Apple, дизайн показує свій вік. Ви отримуєте той самий форм-фактор, ті самі порти, той самий дисплей і ту саму веб-камеру. Тим часом, новий MacBook Air 2022 пропонує більший дисплей з більш тонкими рамками, веб-камеру 1080p і більш тонкий і легкий дизайн.

Було б легко сказати, що новий MacBook Pro не вартий того і що краще почекати його сучасного кузена, MacBook Air. У цих словах є частка правди, але не варто скидати з рахунків цей продукт, який, як і раніше, є одним із найкращих ноутбуків для досвідчених користувачів – особливо якщо для вас найважливішим є час автономної роботи.

MacBook Pro 2021 (16 дюймів)

Переваги:

  1. Гарний дисплей Liquid Retina XDR Liquid Retina XDR
  2. Неймовірна продуктивність, що перевершує конкурентів

Недоліки:

  1. Дисплей із роздільною здатністю нижче 4K

16-дюймовий MacBook Pro 2021 – чудовий ноутбук для економних користувачів, адже в тестах батареї вистачило на 15 годин і 31 хвилину. Це ще й швидкий звір, завдяки чипам M1 Pro/M1 Max, які виводять графічну продуктивність Mac на новий рівень. 

На додачу до всього, приголомшливий редизайн допомагає поліпшити його дисплей (повірте, всі змиряться з вирізом), з тоншими рамками, ніж будь-коли, наздоганяючи дисплей Dell XPS InfinityEdge (за винятком вирізу, звісно). Цей екран теж став кращим, ніж будь-коли, з технологією mini-LED і поліпшеною якістю зображення завдяки фантастичній контрастності та частоті оновлення 120 Гц для чудової плавності.

І це тільки початок історії. У MacBook Pros 2021 року відбулася реорганізація портів для MacBook, відхід від ситуації “USB-C або провал” останніх 5 років. Тепер у вас є HDMI-вихід для підключення до дисплеїв і пристрій читання SD-пам’яті для професіоналів зі справжніми камерами. Якщо вам потрібен потужний MacBook з кращим дизайном, ніж у MacBook Pro 2022 року, і відмінним часом автономної роботи, вам варто купити саме цей ноутбук.

Asus Zenbook 13 OLED

Переваги:

  1. Шикарний час автономної роботи
  2. Гарний OLED-дисплей 1080p
  3. Висока продуктивність

Недоліки:

  1. Середня якість звуку
  2. Проблеми з веб-камерою
  3. Немає роз’єму для навушників
Asus Zenbook 13 OLED

Asus Zenbook 13 OLED, оснащений процесором AMD, є чудовим вибором, пропонуючи привабливий OLED-дисплей 1080p і винятковий час автономної роботи 15 годин у тонкому, легкому корпусі за ціною менш ніж тисяча доларів.

Звичайно, динаміки не вражають уяву, веб-камера залишає бажати кращого, і немає роз’єму для навушників, але це камені спотикання, які можна обійти. Якщо вам потрібен маленький ультрапортативний комп’ютер із чудовим екраном, який прослужить вам увесь день, то за цією ціною кращого за Asus Zenbook 13 з OLED-екраном годі й шукати.

MacBook Air с M1

Переваги:

  1. Надшвидка продуктивність
  2. Неймовірно довгий час роботи від батареї
  3. Зручна клавіатура

Недоліки:

  1. Як і раніше товсті рамки
  2. Мало портів

MacBook Air завжди був найкращим MacBook для більшості людей, і навіть зараз, коли вийшла модель M2, оригінальний MacBook Air з M1, як і раніше, є чудовим ноутбуком, з чудовим 14-годинним часом автономної роботи та високою продуктивністю в легкому корпусі. 

Рішення Apple замінити процесори Intel власними Apple Silicon, починаючи з чипа M1 у MacBook Air, приносить серйозні плоди. Час автономної роботи цього ноутбука протягом 14 годин і 41 хвилини за результатами тесту Tom’s Guide – чудовий, а чип M1 забезпечує достатню потужність для виконання будь-яких повсякденних завдань.

Веб-камеру MacBook Air також було вдосконалено, оскільки чип M1 забезпечує обробку сигналу для підвищення чіткості та точності передачі кольору. І, звичайно ж, тут, як і раніше, присутня клавіатура Magic Keyboard, яка забезпечує зручність під час набору тексту. 

Lenovo Chromebook Duet

Lenovo Chromebook Duet

Переваги:

  1. Епічний час автономної роботи
  2. Кольоровий екран Full HD
  3. Клавіатура в комплекті

Недоліки:

  1. Також клавіатура трохи затісна.
  2. Шарнір трохи слабенький

Lenovo Chromebook Duet коштує менше 300 доларів США і при цьому забезпечує понад 12 годин автономної роботи, що робить його дуже вигідним і енергоефективним Chromebook. Технічно це планшет Chrome, але клавіатура постачається безкоштовно, що робить його чудовим пристроєм для звичайного веб-серфінгу та виконання легкої роботи.

Крім того, це ще й чудовий планшет, завдяки насиченим кольорам і чіткій роздільній здатності, що рідко зустрічається в цій ціновій категорії. У Chromebook Duet також реалізована оптимізація ChromeOS для планшетів із сенсорним екраном, якої вона давно потребувала, що полегшує навігацію по всіх вкладках. Єдиний недолік цього ноутбука? До тісної клавіатури доведеться звикати, особливо якщо у вас великі руки.

Як вибрати відповідний ноутбук з тривалим терміном служби?

Яка потужність вам потрібна? 

Забудьте на хвилину про заряд батареї – яка продуктивність вам потрібна від вашого нового ноутбука? Якщо вам потрібно тільки щось базове для роботи в Інтернеті, подумайте про Chromebook – Lenovo Chromebook Duet особливо хороший, якщо ви не проти планшета. Якщо ви плануєте виконувати більш інтенсивну роботу, подумайте про покупку ноутбука з процесором Core i5, 8-16 ГБ оперативної пам’яті та твердотільним накопичувачем ємністю 256-512 ГБ.

У які ігри ви хочете грати? 

Більшість звичайних ноутбуків (включно з майже всіма в цьому списку) оснащені інтегрованою графікою, яка може впоратися з такими легкими іграми, як Minecraft і Fortnite, але не ідеальна для вимогливих до графіки ігор або важкої візуальної роботи. 

Вам потрібен Chrome, macOS або Windows?

Завдяки останнім технологічним удосконаленням ні про яку операційну систему не може бути й мови, якщо ви дійсно хочете довговічний ноутбук. У вас є вибір між Windows (попередньо встановлена на більшості ноутбуків), macOS (MacBooks) і Chrome OS (Chromebooks).  Windows 10 – найпоширеніша операційна система, але якщо ви купуєте новий ноутбук із Windows у наші дні, він цілком може постачатися з Windows 11, яка вносить значні поліпшення в роботу Windows із сенсорними інтерфейсами, але в іншому не є значним оновленням. macOS від Apple більше підходить для тих, хто вже пов’язаний з екосистемою Apple, а Chrome OS – це легка операційна система, створена для дешевих і швидких систем, хоча з роками вона стала дещо надійнішою і підтримує повноцінні додатки Android.

Яку б систему ви не вибрали, вам також варто подумати про придбання кращої миші та кращої клавіатури для ваших потреб, щоб у вас були більш ергономічні можливості для роботи на новому ноутбуці.