Техніка

Огляд PlayStation 5 – найкраща ігрова консоль

З моменту запуску 2020 року Sony випустила низку ігор для платформи PS5, хоча постійна підтримка попередньої PS4, схоже, стримувала технологічний прогрес ексклюзивних ігор від першої особи, як-от God of War Ragnarok і Horizon Forbidden West. Проте, Microsoft зіткнулася з аналогічною проблемою з конкуруючими консолями Xbox Series X і Xbox Series S. У результаті PS5, як і раніше, залишається однією з найкращих ігрових консолей на ринку, навіть з урахуванням підвищення цін.

Зміст

  • 1 Дизайн і можливості підключення

  • 2 Технічні характеристики

  • 3 Графіка та продуктивність

  • 4 Користувацький досвід

  • 5 PS Plus

Огляд PlayStation 5 – найкраща ігрова консоль

Дизайн і можливості підключення

  1. Консоль величезна, по всьому корпусу розташовані порти USB-A і USB-C.
  2. Може бути оснащена більш барвистими лицьовими панелями
  3. Можна встановити твердотільний накопичувач M.2 для збільшення обсягу пам’яті.

Протягом деякого часу компанія Sony використовувала чорний колір як основний у дизайні своїх консолей, за винятком оригінальної PlayStation. Настільки, що він став синонімом самого бренду. Тому, коли PS5 було представлено у вигляді колосальної вежі з білого пластику, багато хто з нас нерішуче повернув голови. 

Хоча дизайн, безсумнівно, буде полярним, ми є шанувальниками нової PS5, навіть якщо вона виявиться занадто великою для більшості розважальних центрів. Консоль масивна, її розміри становлять 390 мм x 260 мм x 104 мм, якщо ви виберете версію з приводом 4K Blu-ray. Цифрове видання трохи тонше, але не набагато, а це означає, що для розміщення консолі вам знадобиться аналогічний простір. 

На самій консолі ви побачите простий набір кнопок і входів. Спереду розташований один порт USB-A 3.0 і порт USB-C. Змістившись вниз, ви побачите кнопки живлення і вилучення, які не менш легко помітні, ніж на PS4. Вони втоплені в шар пластику, який відмінно притягує відбитки пальців – і, ймовірно, подряпини, якщо ви намагаєтеся вставити пристрої в USB-роз’єм не дивлячись. 

Ззаду розташований вхід живлення, порт для кабелю Ethernet і два додаткові порти USB 3.0, які ідеально підійдуть для приймання зарядних кабелів або під’єднання донглів, що належать гарнітурі Bluetooth або подібним аксесуарам. Три – це, мабуть, магічне число, хоча я зіткнувся з необхідністю міняти місцями порти під час перенесення ігор на внутрішній SSD через зовнішній жорсткий диск. 

Якщо вам не подобається біло-чорний дизайн, ви будете раді дізнатися, що білі пластикові панелі по обидва боки PS5 легко знімаються. Це не тільки відкриває доступ до нутрощів консолі для очищення від пилу і заміни NVMe SSD-накопичувача, а й дає змогу замінити білі пластини на безліч різних дизайнів, які Sony тепер пропонує як окремі аксесуари. Це означає, що за бажання ви можете повернутися до традиційного повністю чорного кольору, а інші офіційні варіанти включають галактичний фіолетовий колір і сірий камуфляжний принт.

Технічні характеристики

  1. Процесор AMD Zen 2 і 10,28 терафлопс потужності GPU 
  2. Твердотільний накопичувач NVMe забезпечує швидке завантаження і більш амбітні ігри 
  3. 16 ГБ пам’яті GDDR6 забезпечують абсурдну плавність роботи.
Технічні характеристики

Навіть порівняно з PS4 Pro, PS5 перебуває в іншій лізі за потужністю та технічними характеристиками. Це неймовірно потужна машина, і якщо не брати до уваги кількох помітних недоглядів, вона легко стане пліч-о-пліч з Xbox Series X. Sony продовжує прагнути до швидкості, доступності та можливості поліпшення візуального сприйняття і роздільної здатності, і компоненти консолі більш ніж підтримують цю мету. 

PS5 оснащена процесором AMD Zen 2, що складається з восьми ядер, які працюють на змінній частоті, при цьому тактова частота досягає рекордних 3,5 ГГц. Графічний процесор також виготовлений на замовлення AMD і здатний досягати максимальної продуктивності 10,28 терафлопс при частоті 2,23 ГГц. Це не відповідає флагманській пропозиції Microsoft, але цього більш ніж достатньо для підтримки продуктивності та графічних функцій, таких як трасування променів з апаратним прискоренням. 

В іншому PS5 оснащена 16 ГБ відеопам’яті GDDR6 з вражаючою пропускною спроможністю 448 ГБ/с. Sony також впровадила Wi-Fi 6 і Bluetooth 5.1; перший вже трохи застарів з появою Wi-Fi 6E, але як і раніше забезпечує видатну швидкість завантаження. 

Що стосується пам’яті, то за замовчуванням PS5 оснащена твердотільним накопичувачем ємністю 825 ГБ, з яких невеликий відсоток автоматично виділяється для самої системи, тому його не можна використовувати для ігор і додатків. Таким чином, у вашому розпорядженні залишається 667,2 ГБ. Це похвальний обсяг пам’яті, але я все одно часто стикаюся з необхідністю видаляти ігри, щоб звільнити місце для інших. Завзяті гравці безумовно захочуть розглянути можливість оновлення найближчими місяцями, але, як уже згадувалося в попередньому розділі, це досить легко зробити вже зараз за допомогою твердотільного накопичувача M. 2.

3D-аудіо називають однією з головних особливостей нового покоління, яка була досягнута завдяки движку Tempest Engine консолі. Це дає змогу одночасно реєструвати сотні джерел звуку, а не 50, як у PS4 і PS4 Pro. Ігри сторонніх виробників не завжди використовують 3D-можливості PS5, але в ексклюзивних іграх від першої особи, як-от Returnal і Ratchet & Clank: A Rift Apart, я бачив, як вони використовуються з блискучим ефектом. Цей ефект можна відчути практично з будь-якими дротовими навушниками, але бездротова гарнітура Pulse 3D Wireless від Sony – це доступний і вражаючий за звуком варіант для повноцінного бездротового прослуховування.

Графіка та продуктивність

  1. Час завантаження значно покращено в нових та наявних іграх
  2. Demon’s Souls і Astro’s Playroom – приголомшливі стартові ігри. 
  3. Відсутня функція швидкого відновлення, характерна для нових консолей Microsoft

На старті продажів ми отримали доступ лише до кількох ексклюзивів нового покоління у вигляді Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Devil May Cry 5 і Bugsnax, але за перші два роки існування консолі цей список, природно, розширився.

Такі ігри, як Ratchet & Clank: Rift Apart, Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West і God of War Ragnarök показали нам, який гарний вигляд можуть мати ігри для PS5, навіть якщо одночасні релізи ігор для консолей останнього покоління, можливо, не дають змоги деяким із них повністю розкрити свій візуальний потенціал.

Як і Xbox Series X, PS5 здатна працювати зі швидкістю 120 кадрів за секунду в парі з дисплеями, що підтримують HDMI 2.1, хоча за два роки після виходу консолі на ринок все ще існує відносно невелика кількість ігор, здатних досягти таких висот продуктивності, а графічні поступки часто виявляються занадто великими для деяких.

Під час запуску PS5 не підтримувала змінну частоту оновлення (VRR), за якої частота оновлення дисплея на сумісних телевізорах і моніторах HDMI 2.1 динамічно синхронізується з вихідним сигналом консолі, що забезпечує плавніший ігровий процес із меншим розривом екрана. Деякі ігри для PS5 також пропонують режим високої частоти оновлення (HRR), у якому цільова частота оновлення в грі може варіюватися від 60 до 120 Гц залежно від того, що відбувається на екрані. Ці функції, ймовірно, повинні були бути присутніми з самого початку, але приємно бачити, що у геймерів з’явилося більше можливостей.

Враховуючи, що в грі велика увага приділяється зворотній сумісності, я вирішив порівняти час завантаження деяких найбільших ексклюзивів платформи на PS4 Pro і PS5 Pro. Покращення помітні відразу, як видно з наведених нижче результатів. Усі тести проводилися шляхом завантаження в файл збереження прямо з головного меню. 

Швидкість завантаження наявних ігор радує, хоча вона і не досягає висот Xbox Series X. При порівнянні PS5 з консоллю Microsoft у добірці ігор від сторонніх розробників остання щоразу опинялася на висоті. Цілком імовірно, що Series X набагато краще оптимізована, коли справа доходить до зворотної сумісності, тоді як Sony замість цього фокусується на досвіді наступного покоління. Наприклад, на PS5 процес завантаження Майлза Моралеса до початку реального ігрового процесу займає всього 7 секунд. 

Користувацький досвід

  1. Користувацький інтерфейс аналогічний попереднім консолям
  2. Виділений екран для мультимедійних додатків крім ігор
  3. Відеоролики з порадами і Центр управління – нові значущі доповнення
Користувацький досвід

Користувацький інтерфейс PS5 здається природним продовженням того, що було до нього. Sony зберегла плитки, які були характерні для PS4, але зробила їх меншими і менш нав’язливими, залишивши місце для ефектних ілюстрацій, які заповнюють екран поряд з кількома меню. 

Варто зазначити, що користувацький інтерфейс відображається з повною роздільною здатністю 4K і HDR для підтримуваних дисплеїв. У результаті все виглядає з абсурдним рівнем деталізації. Він чіткий, барвистий, і кожна іконка показує елементи, які раніше не були настільки чіткими. Потужність консолі перевіряється ще до запуску гри, і, щойно витративши 1000 фунтів стерлінгів на новий телевізор, я не скаржуся. 

Одне натискання кнопки PlayStation викликає Центр управління, в якому знаходиться вся необхідна інформація. Завантаження, друзі, музика, сповіщення і власний профіль присутні і легко доступні. Центр управління може бути викликаний як у середині гри, так і на домашньому екрані, і він працює плавно, без будь-яких ознак затримки навіть під час гри у вимогливі ігри. Ви також можете налаштувати іконки відповідно до особистих уподобань.

У грі з’являтимуться відповідні трофеї та дії залежно від того, у що ви граєте. Для ексклюзивів PS5 вони включатимуть керівництва, новини та інші корисні матеріали, покликані зробити ігровий процес зручнішим. Звідси ж можна відразу приступити до проходження рівнів, в черговий раз демонструючи неймовірну швидкість внутрішнього твердотільного накопичувача. З моменту виходу PS5 на ринок компанія Sony поліпшила користувальницький інтерфейс: тепер на головному екрані стало простіше вивчати картки активності, які більше відповідають вашим інтересам, а списки трофеїв стали більш доступними. PS5 безумовно є машиною для любителів завершити гру.

На перших порах PlayStation Store на PS5 був трохи приголомшливим, у ньому були відсутні такі функції, як акції, пропозиції та жанрові категорії, завдяки яким його попередник був таким приємним для перегляду. Ігри для PS5, PS4 і VR мали свої власні розділи, але вони являли собою не більше ніж списки, що розрослися, які можна було впорядкувати лише за кількома непотрібними варіантами. Відтоді ситуація дещо покращилася, але це, як і раніше, не найприємніший магазин для перегляду, а спроби Sony зробити кожен елемент призначеного для користувача інтерфейсу інтегрованим, а не окремим один від одного, можуть зробити навігацію по меню магазину дещо скрутною. 

PS Plus

  1. Дозволяє отримати доступ до величезного каталогу старих ігор PlayStation
  2. За вартістю все ще відстає від Game Pass

Якщо і є якась сфера, в якій PlayStation продовжує відставати від Microsoft, то це в пропозиції підписки, незважаючи на те, що сервіс PS Plus був повністю перебудований у 2022 році.

PS Plus тепер має три рівні: Essential, Extra і Premium. Перший із них – це PS Plus у його колишньому вигляді, що надає доступ до щомісячних безкоштовних ігор і PlayStation Plus Collection – каталогу з 20 найпопулярніших ігор для PS4, які можна завантажити та грати на PS5 або старішому обладнанні.

Оновившись до PS Plus Extra, ви також отримаєте Каталог ігор – бібліотеку з приблизно 400 ігор, які відносяться до цього і попереднього поколінь. Усі ці ігри можна завантажити і користуватися ними доти, доки ви є учасником PS Plus. На вищому рівні PS Plus Premium ви отримуєте ще ширший вибір ретро-ігор для PlayStation, які з’явилися ще за часів оригінальної консолі PlayStation. 

PS5 – просто чудова консоль, і з коробки вона виглядає більш захоплююче, ніж Xbox Series X. Контролер приголомшливий, а завдяки трасуванню променів такі ігри, як Marvel’s Spider-Man і Ratchet & Clank: Rift Apart виглядають неймовірно. Проте PS5 все ще досить мізерна на ексклюзиви, і навіть власні ігри Sony часто змушують вас вибирати між точністю і частотою кадрів там, де ми спочатку думали, що зможемо отримати все. Нещодавнє підвищення цін також важко ігнорувати, особливо коли Xbox Series X пропонує краще співвідношення ціни та якості завдяки Game Pass.

Ми сподіваємося, що Sony незабаром залишить PS4 позаду і почне фокусуватися на іграх, які дійсно змусять PS5 працювати на межі своїх можливостей. Але навіть зараз це фантастична консоль, яка, здається, тільки починає свою роботу.