Техніка

iPad VS ноутбук: що варто вибрати?

Коли ви розглядаєте iPad і ноутбук, а також плюси і мінуси між ними, важливо подумати, чи хочете ви замінити свій ноутбук на iPad. Це дасть вам змогу використовувати можливості ноутбука, якщо ви додасте до нього бездротову клавіатуру і мишу.

Зміст

  • 1 Переваги iPad перед ноутбуком

  • 2 Переваги ноутбука перед iPad

iPad VS ноутбук: що варто вибрати?

iPad більш портативний, ніж телефон, і більш зручний, ніж ноутбук. Однак iPad не можна “оновити” так само, як ноутбук. Однак для багатьох це скоріше розкіш, ніж необхідність… Тобто, поки не сяде батарея вашого телефона, і вам справді знадобиться інший пристрій (а ви не хочете чекати).

Якщо ви не збираєтеся придбати ноутбук із сенсорним екраном, то iPad або інший планшет нададуть вам низку переваг і недоліків, які необхідно враховувати. У цьому пості ми розповімо про плюси та мінуси, порівняємо відмінності та надамо альтернативні та глибокі знання про вибір iPad порівняно з ноутбуком.

Переваги iPad перед ноутбуком

У iPad були очевидні переваги перед ноутбуками з моменту їхньої появи, але за минулі роки технології значно розширили кількість речей, які вони можуть робити краще. Якщо ви віддаєте перевагу портативному, легкому, але водночас потужному пристрою, який легко впорається з вашими повсякденними потребами, то останні моделі iPad Pro і iPad Air, ймовірно, стануть ідеальним вибором.

Найвища портативність

Багато моделей iPad у 4 рази легші, у 3 рази тонші та майже вдвічі менші, ніж MacBook, що дає змогу не тільки носити їх із собою, а й використовувати практично скрізь. Будь-яку дію, яку ви можете виконати на телефоні, наприклад, зробити покупки на Amazon або записати замітку, можна миттєво зробити на iPad.

Вартість

iPad коштують дешевше ноутбуків. Наприклад, iPad Pro 12,9 дюйма (найпотужніший iPad) коштує вдвічі дешевше, ніж відповідний MacBook Pro. Навіть якщо ви купите бездротову клавіатуру і мишу, iPad все одно коштуватиме дешевше за більшість MacBook.

Зручний дизайн

Сучасний дизайн iPad для більшості людей, включно з нами, виграє у застарілого дизайну більшості ноутбуків. Користуватися iPad дуже зручно. Навігація на iPad набагато плавніша, ніж на звичайному ноутбуці, тому що він має сенсорний екран і створений спеціально для цього. Середовище iPad інтуїтивно зрозуміле, тому ним легко користуватися всім, незалежно від віку та рівня технічної підготовки.

Переваги iPad перед ноутбуком

Найкращий час автономної роботи

Коли справа доходить до батареї, автономність, яку забезпечує iPad протягом усього дня, може конкурувати лише з кількома ноутбуками на ринку. Схоже, що iPad не виконує стільки складних завдань з інтенсивним використанням процесора, як ноутбук, і, можливо, саме тому багато експертів відзначають більшу тривалість роботи від акумулятора, а також тривалість роботи від акумулятора за сеанс. Попередні моделі iPad були приблизно вдвічі меншими; можна погодитися, що технологічно просунуті планшети наздоганяють за корисністю і потужністю ноутбуки, але ще не до кінця.

Додатки

Apple розробила величезну кількість безкоштовних і платних додатків для управління всіма вашими звичайними завданнями, такими як браузер Safari, пошта, календар, будильник, блокнот, текстові редактори тощо.

Фактично, більшість людей будь-якого віку можуть використовувати його без особливих проблем і розчарувань… Але, наприклад, MacBook може запропонувати більше просунутих додатків, чого не може iPad.

Ігри

Можливо, ви не зможете грати у висококласні, вимогливі до GPU ігри на ПК, але iPad пропонує безліч ігор для всієї родини, включно з вашими домашніми тваринами. Зрештою, що може бути смішніше, ніж спостерігати, як ваша кішка возиться з рибою, наслідуючи ігри, або стрибає по екрану, щоб схопити різні графічні елементи.

Ноутбук виграє у iPad або планшета за будь-якого розкладу, якщо йдеться про серйозні ігри. Однак багато планшетів, особливо iPad Pro з чіпами M1, стають набагато кориснішими для ігор, ніж попередні моделі. Незважаючи на це, навряд чи варто очікувати, що стримери будуть миттєво переходити з ноутбука на iPad.

Електронне читання

Хоча ноутбуки також підтримують електронні книжки, читати на iPad зручніше, оскільки iPad дає змогу читати скрізь, і створюється відчуття, що ви тримаєте в руках справжню книжку.

Siri

Доступ до цифрового помічника Apple – ще одна важлива перевага iPad перед ноутбуками, адже Siri допомагає слідкувати за розкладом, встановлювати будильники, писати повідомлення та багато іншого, не торкаючись до екрана пристрою.

Малювання

Можливість писати і малювати візуальні нотатки, а також інші дизайнерські можливості яблучного олівця – ще одна важлива перевага iPad перед ноутбуками. Можливість використовувати Apple Pencil та iPad замість звичайного стилуса має свої переваги. Wacom, цифровий олівець чи графічний планшет зі стилусом є надзвичайно корисними для вчителів і приносять користь як дистанційному навчанню, так і учням у класі.

Розширення

Останні моделі iPad підтримують розширення, які допомагають перетворити їх на ноутбуки: клавіатури з трекпадами і миші, багатопортові концентратори для підключення зовнішніх пристроїв. Це дає змогу розширити можливості, які ближчі до можливостей ноутбука, але з функціональністю планшета.

Переваги ноутбука перед iPad

З іншого боку, ноутбуки також мають унікальні переваги перед iPad, і ці переваги є основною причиною, через яку певні категорії людей продовжуватимуть віддавати перевагу ноутбукам перед iPad.

Якщо ви завжди ставите комфорт вище за дизайн і портативність, і вам потрібні пристрої, які легко справляються з вимогливими програмами або іграми, то вам дійсно варто розглянути ноутбук або настільний комп’ютер як основний пристрій.

Ігри

Ігри – одна з найсильніших переваг ноутбуків перед iPad. Існує величезна кількість ноутбуків, розроблених для того, щоб ви могли грати у висококласні сучасні комп’ютерні ігри, як-от PUBG, у які неможливо грати на iPad. Ноутбук просто забезпечує більш потужну відеокарту, а також можливість модернізації.

Переваги ноутбука перед iPad

Більший дисплей

Ноутбуки пропонують ширші дисплеї, які в багатьох випадках більші на 2-4 дюйми. Ноутбуки зручніші у використанні, ніж планшети або iPad, особливо якщо ви використовуєте пристрій протягом багатьох годин щодня.

Єдиний сценарій, за якого iPad буде більш ідеальним, – це якщо ви цінуєте мобільність, а не стаціонарну роботу. Наприклад, ви можете використовувати iPad на дивані або в подорожі за допомогою Bluetooth-клавіатури і миші; дисплей може бути меншим, але користуватися ним зручніше, ніж громіздким ноутбуком. Дисплей на ноутбуці часто може бути корисним, тому що вам не потрібно тримати ноутбук так само, як планшет – він має вбудовану підставку, а не потребує додаткового зовнішнього аксесуара.

Багатозадачність

Хоча планшети iPad були значно вдосконалені, ноутбуки, як і раніше, мають перевагу в багатозадачності, особливо коли вам потрібно відкрити більше 3 вікон (наприклад, два додатки + браузер) одночасно.

Можливості зберігання даних

Об’єм пам’яті, який пропонує ноутбук, у середньому більший, ніж у планшета, здебільшого з можливістю поновлення, і тому його не можна порівнювати з SSD-накопичувачами iPad меншого об’єму. Однак iPad і планшети стали набагато технологічнішими і наздоганяють за обсягом пам’яті ноутбуки.

Вимогливе програмне забезпечення – використання в бізнесі

Поряд із перевагами повноцінної клавіатури, швидші процесори в більшості ноутбуків роблять їх кращими за iPad для офісної роботи, оскільки ноутбуки легко впораються з вимогливим програмним забезпеченням, розширеними електронними таблицями та опрацюванням текстів.

І iPad, і ноутбук – незамінні гаджети, виберіть, що вам ближче і насолоджуйтеся швидкою роботою пристрою.