Огляди

Топ-3 Smart TV приставки з року в рік: яку вибрати?

Смарт-телевізори перебувають на підйомі, тому можна подумати, що автономні пристрої потокового мовлення, такі як IPTV-приставки, відходять у минуле. Але інтерфейси телевізорів можуть бути незручними і повільними, а виробники зазвичай перестають оновлювати вбудовані додатки і сервіси через кілька років. IPTV-приставка обіцяє сучасний досвід без необхідності заміни всього телевізора. Вона також може вдихнути нове життя в старе обладнання, даючи вам змогу насолоджуватися Netflix і iPlayer на "німому" телевізорі, не кажучи вже про такі додатки, як Plex і Kodi. Завдяки новим функціям і агресивним цінам, спеціалізована приставка стає дедалі привабливішим варіантом.

Зміст

  • 1 Як вибрати найкращу IPTV-приставку для вас?

  • 2 Як щодо ТВ-приставки на базі Android?

  • 3 На які ще особливості слід звернути увагу?

  • 4 Roku Express: найкращий бюджетний стример

  • 5 Amazon Fire TV Stick з голосовим пультом Alexa (2020): найкращий HD стример

  • 6 Apple TV 4K: медіастример із чудовим програмним забезпеченням

Топ-3 Smart TV приставки з року в рік: яку вибрати?

Проблема полягає в тому, щоб вирішити, яку саме приставку купити. Чи потрібен вам пристрій, призначений насамперед для роботи з одним потоковим сервісом, наприклад, Now TV, або краще вибрати більш гнучкий пристрій, який однаково працює з усіма сервісами? А як щодо додаткових можливостей, таких як потокове відео 4K і HDR або голосове управління? Ось наш гід покупця і добірка найкращих IPTV-приставок, які можна купити просто зараз.

Як вибрати найкращу IPTV-приставку для вас?

Потокові пристрої бувають двох основних видів. Є приставки, які встановлюються поруч із телевізором і отримують живлення від мережі, а є невеликі “флешки”, які підключаються безпосередньо до гнізда HDMI на задній панелі телевізора і зазвичай отримують живлення від USB-роз’єму. Обидва пристрої підключаються до Інтернету через Wi-Fi, хоча деякі коробки мають також порт Ethernet. Який формат вам більше підходить – це питання переваг і зручності.

Крім цього, рішення має зводитися до додатків і сервісів, які вам потрібні. Само собою зрозуміло, що перед покупкою слід переконатися, що обрана вами приставка буде відтворювати ваші улюблені сервіси, якщо тільки ви не готові дивитися деякі з них через наявні додатки Smart TV або інший пристрій.

Як щодо ТВ-приставки на базі Android?

Поряд із великими виробниками, ви знайдете безліч дешевих потокових пристроїв Android китайського виробництва, які часто продаються за низькими цінами. Проблема з ними полягає в тому, що вони являють собою справжню мішанину, і рідко буває зрозуміло, що саме ви отримаєте. У той час як деякі з них працюють під управлінням офіційної ОС Android TV OS від Google, призначеної для використання на великому екрані, дистанційного керування і потокових сервісів, більшість працює на базі стандартного Android для смартфонів, іноді без доступу до Google Play Store. Гірше того, іноді вони покладаються на старі або кастомізовані версії ключових додатків – таких як Netflix або Amazon Prime Video, – які не забезпечують надійного високоякісного потокового мовлення.

Це може здатися бентежним, але якщо ви хочете запустити Kodi, то приставка Android може стати ідеальною платформою. У Kodi сумнівна репутація, але сам додаток абсолютно легальний, і це чудовий спосіб дивитися відео з легальних джерел або з власного диска NAS.

Пристрої Mi Box S і Mi TV Stick 2K від Xiaomi працюють під управлінням тієї самої операційної системи Android TV OS, яку можна знайти на телевізорах Sony, TCL, Toshiba і Philips, а пристрої Shield TV від Nvidia працюють під управлінням адаптованої версії. Тим часом, компанія Google нарешті вийшла на ринок IPTV зі своїм пристроєм Google Chromecast з Google TV, який йде далі, ніж попередні Chromecast, надаючи пульт дистанційного керування та новий інтерфейс Google TV. Якщо ви більше зацікавлені в зручному перегляді, ніж у запуску Kodi, то ці офіційно підтримувані пристрої будуть найкращим вибором.

На які ще особливості слід звернути увагу?

Більшість із пристроїв підтримують базовий стандарт HDR10 або загальний стандарт HDR, але зростає підтримка HDR10+ і Dolby Vision, тим паче, що останній тепер підтримується Netflix, Amazon Prime Video і Disney+ у великій кількості контенту. Приставки також стали кращими, коли справа доходить до підтримки об’ємного звуку. Усі пристрої Amazon Fire TV, крім найдешевших, тепер пропускають не тільки Dolby Digital 5.1, а й Dolby Atmos, те ж саме стосується і Roku Premiere, Roku Streaming Stick+, Roku Streambar і Google Chromecast з Google TV. Звісно, вам все одно знадобиться телевізор або звукова система, здатна декодувати і відтворювати цей звук, а також додатки, які активно його підтримують. Багато приставок мають й інші функції. Деякі підтримують потокове відтворення музики або показують фотографії з онлайн-фотоальбомів, а багато хто тепер може грати в ігри на рівні смартфона. На найбільш просунутих приставках можна навіть транслювати ігри з хмарного ігрового сервісу або з комп’ютера в іншій кімнаті. Таким чином, ви можете грати в них на великому екрані телевізора у вітальні, використовуючи ігровий контролер Bluetooth, щоб отримати відчуття справжньої консолі.

І останнє, на що варто звернути увагу, – це голосове управління: воно, безумовно, виграє у пошуку пульта дистанційного керування і значно полегшує вибір передач і фільмів з величезного асортименту. Доступ до нього часто здійснюється через мікрофон, вбудований у пульт дистанційного керування, а деякі стримери інтегруються з платформами Google Assistant або Amazon Echo, тож ви можете віддавати команди без рук і використовувати пульт дистанційного керування для управління іншими розумними пристроями в будинку. Пропонуємо вашій увазі для найкращих IPTV-приставок.

Roku Express: найкращий бюджетний стример

Roku Express підтримує практично всі основні потокові сервіси, включно з Amazon Prime Video і Google Play Movies and TV. Доти, доки Roku продовжує оновлювати свої додатки – а історія компанії тут доволі хороша – ви матимете найкращий вибір на довгі роки. Сам пристрій також доволі добре спроектований: вигнутий модуль, який розміщується поруч із телевізором або на ньому, USB-роз’єм, який може живитись від USB-порту телевізора, і вихід HDMI. Його неймовірно легко налаштувати, встановити кілька додатків і почати перегляд, і ви навіть можете транслювати медіа з сервера Plex або Twonky у вашій локальній мережі. Якість зображення і звуку чудова, і цей пристрій зручніший, ніж бюджетні стримери Roku попереднього покоління. 

Roku Express: найкращий бюджетний стример

Amazon Fire TV Stick з голосовим пультом Alexa (2020): найкращий HD стример

Стандартна HD-версія Fire TV Stick часто здавалася бідною родичкою дорожчого Fire TV Stick 4K, але остання модифікація багато в чому виправляє ситуацію. Вона на 50% швидша, ніж стара версія Fire TV Stick, що означає, що гладкий інтерфейс Amazon тепер працює дуже плавно, і їй не потрібно так багато часу, щоб зафіксувати оптимальний бітстрім під час передачі HD-відео – ви можете попрощатися з блоковим відео на кілька секунд раніше. Ба більше, версія HD тепер підтримує звук Dolby Atmos, HLG і HDR10+, тож єдина істотна відмінність у підтримці аудіо- та відеоформатів полягає в тому, що TV Stick 4K буде відтворювати Dolby Vision поряд із відео UHD.

У будь-якому разі, голосовий пульт Amazon працює як ніколи добре, з універсальним пошуком контенту в підтримуваних додатках, включно з Netflix, Disney+ і Amazon Prime. Ви також можете керувати Fire TV через динамік Echo, а єдиним реальним недоліком є дратівлива, хоча і зрозуміла, відсутність застосунків Google і Now TV. Витративши ще десять фунтів, ви можете отримати версію 4K, а також заощадити 10 фунтів, вибравши версію Lite з тими самими базовими характеристиками, але без підтримки Dolby Atmos і без управління телевізором на пульті дистанційного керування. Якщо ви віддаєте перевагу екосистемі Amazon перед екосистемою Google, то всі ці пристрої є відмінними приставками для потокового мовлення.

Apple TV 4K: медіастример із чудовим програмним забезпеченням

Необов’язково бути шанувальником iPhone/iPad, щоб полюбити стримінгову приставку Apple (хоча це не завадить). Це чудовий пристрій сам по собі, здебільшого завдяки програмному забезпеченню tvOS від Apple, якому вдається бути більш тонким і універсальним, ніж Google або Amazon, і водночас простим у використанні. Apple TV 4K працює на тому самому чипі A10X Fusion, що й iPhone 9 Plus, що дає йому змогу передавати потокове телебачення і фільми у форматі 4K з підтримкою HDR10 і Dolby Vision HDR, а також приголомшливий звук Dolby Atmos. Завдяки цьому ви зможете насолоджуватися 4K-контентом, що надходить через iTunes, не кажучи вже про 4K-фільми та програми Amazon і Netflix.

Ви також отримаєте голосові команди і пошук за допомогою Siri, яка працює дуже добре, не кажучи вже про велику бібліотеку ігор і додатків для iOS для прослуховування музики, перегляду фотографій і багато чого іншого, включно з системою управління розумним будинком HomeKit від Apple. Це дорога IPTV-приставка, але її можливості роблять ціну виправданою. Ба більше, вона стає тільки кращою завдяки планам Apple щодо наступної версії tvOS, включно з оновленим застосунком TV, який збиратиме контент із різних потокових сервісів в одному місці, а також підтримуватиме новий сервіс Apple TV+.