Огляди

Технології: 6 дивовижних маловідомих фактів

Технології надали нам неймовірні інструменти та ресурси, щоб зробити наше життя ще зручнішим. Нові відкриття в галузі техніки з'являються так часто, що багатьом уже важко встигнути за темпами винаходів. Якими б захопливими не здавалися ці технічні дива сьогодні, історії, що стоять за ними, ще цікавіші. Перед вами цікаві маловідомі факти про технології, якими ми користуємося майже щодня.

Зміст

  • 1 Клавіатура QWERTY була розроблена для того, щоб уповільнити швидкість набору тексту

  • 2 Глибока мережа в 400 разів більша, ніж відомий нам інтернет

  • 3 Перший смартфон був створений у 90-х роках минулого століття

  • 4 Компанія Apple одного разу прийшла у швейний бізнес

  • 5 Назва Google з'явилася через орфографічну помилку

  • 6 Куріння може позбавити вас гарантії на продукцію Apple

Технології: 6 дивовижних маловідомих фактів

Клавіатура QWERTY була розроблена для того, щоб уповільнити швидкість набору тексту

Люди звикли хвалитися швидкістю свого письма на друкарській машинці або клавіатурі. У деяких професіях мати швидші й точніші навички набору тексту є дуже важливою та конкурентоспроможною перевагою. Але чи відомо вам те, що нинішня розкладка клавіатури QWERTY – це результат рішення, покликаного уповільнити швидкість набору тексту?

Перші моделі друкарських машинок, створені в 1870-х роках, мали чимало технічних недоліків. Металеві важелі, які утримували символи, заїдали, якщо на клавіші натискали надто швидко або в разі, якщо друкарка натискала сусідні клавіші одночасно.

Для того, щоб обійти цю проблему і підвищити зручність набору тексту, Крістофер Летем Шоулз вніс безліч змін у конструкцію клавіатури. Сучасна розкладка клавіатури QWERTY вважається остаточно розробленою компанією E. Remington and Sons, а проблема застрявання друкованих смуг вирішилася.

Глибока мережа в 400 разів більша, ніж відомий нам інтернет

Глибока мережа – це сайти, які не виявляються пошуковими системами, такими як Google. Зазвичай ми асоціюємо слово Deep Web з Dark Web, але насправді це не одне й те саме. Даркнет, який здебільшого складається із зашифрованих веб-сайтів із прихованими IP-адресами, що роблять їхніх користувачів і місцезнаходження анонімними, є підмножиною Глибокої мережі. Очевидно, що можливість приховати особистість таким чином створить популярний простір для злочинців, де вони зможуть продавати свій незаконний контент тощо. Але Даркнет займає лише 0,01% від Глибокої павутини. Deep Web – це також такі речі, як захищені паролем облікові записи електронної пошти, частини платних послуг за передплатою та інші подібні захищені дані. Видима мережа (те, що потрапляє в пошукову систему) становить лише 0,03% Інтернету.

Перший смартфон був створений у 90-х роках минулого століття

Компанія IBM стверджує, що перша версія смартфона була створена на початку 1990-х років. Персональний комунікатор Simon (SPC), як його називали, був винайдений у 1992 році і випущений у 1994 році. Він був великим і громіздким, за його допомогою можна було надсилати електронні листи і факси, планувати зустрічі в календарі і навіть мати предиктивну екранну клавіатуру зі стилусом. Він і близько не стояв з тим, якими ми зараз користуємося, але вважався першим.

Лише у 2001 році смартфони були під’єднані до Інтернету, і тоді почався рух уперед, який привів нас до того, що ми маємо сьогодні.

Перший смартфон був створений у 90-х роках минулого століття

Компанія Apple одного разу прийшла у швейний бізнес

Сьогодні компанія Apple прославилася у всьому, що вона робить. Чи то Mac OS, чи то Macbook, чи то iPhone. Компанія завжди прагнула створити ізольовану ехо-систему, і їй це успішно вдається.

Однак чи знаєте ви, що 1986 року Apple також мала лінію одягу? Колекція називалася “The Apple Collection”. Сьогодні неможливо уявити собі, що Apple колись займалася виробництвом одягу. Компанія запустила свій каталог через рік після того, як Стів Джобс покинув компанію.

Назва Google з'явилася через орфографічну помилку

Сергій Брін і Ларрі Пейдж заснували компанію Google у 1998 році. 70% пошукових запитів у всьому світі здійснюється через пошукову систему Google.

Іноді люди задаються питанням, звідки взялася назва Google, а її походження пов’язане з орфографічною помилкою. У математиці “гугол” – це число 1, за яким слідують 100 нулів. Спочатку Пейдж хотів назвати пошукову систему “гугол”.

На той час, коли компанія сформувалася, вони змінили назву на Google. Можливо, ця назва легше вимовляється і виглядає краще на екрані.

Щодня люди виконують мільярди пошукових запитів через Google. Це настільки популярна назва, що кілька років тому вона стала дієсловом серед користувачів.

Насправді, більшість людей характеризують пошук в Інтернеті дієсловом “гуглити”.

Куріння може позбавити вас гарантії на продукцію Apple

Чи відомо вам, що ваш продукт Apple може втратити гарантію, якщо ви палите поруч із ним? Компанія Apple проводить політику захисту своїх технічних фахівців від токсичного робочого середовища.

Тютюнові смоли, що осідають на системах, вважаються шкідливими. Відповідно, компанія Apple може відмовити в обслуговуванні вашого пристрою, навіть у тому разі, якщо він перебуває на гарантії, якщо вважатиме, що він контактував із тютюновим димом.

У документах на продукцію немає пункту про припинення гарантії. Однак відомі численні випадки, коли компанія відмовлялася виконувати гарантійні зобов’язання на виріб, що зазнав впливу тютюнового диму. Люди детально розповідали про свій досвід, коли вони не могли претендувати на гарантійний ремонт своїх пристроїв Apple через те, що в них було виявлено тютюнові смоли, які осіли на деталях. Якщо ви хочете зберегти безпеку і гарантію на свою техніку Apple, не дозволяйте людям палити поруч із ними.