Поради

Чи варто купувати веб-камеру: переваги та недоліки

Якщо ви плануєте купити нову веб-камеру, то у вашій голові напевно виникають запитання, на які ми спробуємо дати відповідь.

Зміст

  • 1 Переваги

  • 2 Чи варто купувати веб-камеру?

  • 3 На що звернути увагу під час купівлі?

  • 4 Чи хороша швидкість 30 кадрів на секунду для веб-камери?

  • 5 Чи достатньо 720p для веб-камери?

  • 6 Недоліки

Чи варто купувати веб-камеру: переваги та недоліки

Переваги

Веб-камера, безумовно, не призначена для фотографування. Вона зручна для тих, кому постійно доводиться брати участь в онлайн-зустрічах або заняттях.  Тому якщо ви відвідуєте заняття або зустрічі на своєму ноутбуці, то зовнішня веб-камера буде зручна для вас.

Яким би дорогим не був ваш ноутбук, велика ймовірність, що веб-камера в ньому вас не вразить. Компанії не приділяють багато уваги поліпшенню якості веб-камери, замість цього вони зосереджуються на інших речах. Навіть датчики, які використовуються у веб-камерах ноутбуків, неякісні, що призводить до зернистої якості відео. Такі компанії, як Xioami, не включили веб-камеру в Mi Notebook 14 через тонкі обідки. Використання зовнішньої веб-камери може значною мірою вирішити цю проблему. Якщо ви купите хорошу веб-камеру, то побачите значну різницю в якості зображення. Так що так, зовнішні веб-камери кращі, ніж камери ноутбуків.

Чи варто купувати веб-камеру?

Так, варто, але не всім. Насправді, все залежить від мети вашого використання. Деяким користувачам, які практично не здійснюють відеодзвінки через ноутбук, веб-камера не потрібна. Навіть для тих, хто рідко здійснює відеодзвінки, вбудована веб-камера цілком підійде.

Зовнішня веб-камера варта покупки, якщо ви:

  1. Регулярно здійснюєте відеодзвінки через Skype/Zoom
  2. Відвідуєте онлайн заняття
  3. Берете участь у відеоконференціях
  4. Викладач, якому необхідно проводити онлайн-уроки 
  5. Ведете прямі трансляції в соціальних мережах
  6. Хочете використовувати веб-камеру в різних ракурс

На що звернути увагу під час купівлі?

  1. 720p (HD) або 1080p (FHD)?
  2. Скільки кадрів вона підтримує? 
  3. Чи є у неї мікрофон?
  4. Чи підключається вона до мережі? 
  5. Чи сумісна вона з Windows, Mac OS або Chrome OS?
  6. Поле зору. (Ширококутне чи звичайне?)
  7. Якої довжини кабель (має бути не менше 1-1,5 метрів).
  8. Чи є кріплення, щоб його можна було використовувати на ноутбуках, настільних або персональних комп’ютерах?
  9. Чи є які-небудь функції для поліпшення якості відео?
  10. Чи сумісна з основними платформами для відеоконференцій?
  11. Вага. 

Чи хороша швидкість 30 кадрів на секунду для веб-камери?

На нашу думку, 30 кадрів на секунду для веб-камери – це добре. Візьмемо приклад зі смартфонами. Існує безліч смартфонів, які записують відео у форматі 4k зі швидкістю 30 кадрів за секунду.  Чи означає це, що 30 кадрів на секунду – це занадто повільно і нестабільно? Ні, 30 кадрів на секунду цілком придатні для використання.

Так, веб-камери не записують відео 4k, але частота кадрів залишається тією ж. І ви не збираєтеся записувати відео з високою частотою кадрів за допомогою веб-камери. Для цілей відеодзвінків і зустрічей 30 кадрів за секунду на веб-камері цілком придатні.

Чи хороша швидкість 30 кадрів на секунду для веб-камери?

Чи достатньо 720p для веб-камери?

Коли йдеться про роздільну здатність, має значення, чи має веб-камера запис 720p або 1080p. Але це також залежить від дій, які ви збираєтеся виконувати. Ви записуєте відео чи транслюєте його онлайн?

Якщо ви записуєте відео, то важливо, щоб веб-камера мала роздільну здатність 1080p. Але якщо ви просто дивитеся потокове відео або берете участь у зустрічі, то особливої різниці не буде. Відео 720p, записане за допомогою більш мегапіксельної камери, може записувати чіткіше і різкіше відео порівняно з відео 1080p, записаним за допомогою менш мегапіксельної камери. Якщо вам потрібна додаткова різкість і деталізація, тоді вибирайте веб-камеру 1080p.

Недоліки

  1. Вам доведеться постійно носити її з собою, якщо ви часто подорожуєте.
  2. Невелика довжина дроту на деяких веб-камерах може бути незручною, якщо у вас є ПК, а процесор розташований трохи далеко.
  3. Більшість веб-камер прекрасно підключаються до ноутбуків, але не до настільних комп’ютерів або моніторів.

Залежно від вашого бюджету і цілей використання ви можете вибрати відповідну веб-камеру і забезпечити собі якісну присутність на відеоконференціях.